lördag 7 april 2012

Mödrahjälp

Här finns inte mycket att förtälja, vi är sjuka och då orkar vi inte riktigt med att klä upp oss och fira påsk. Vi är sjuka fullt ut! Jag har börjat piggna till så jag kan skriva ett inlägg om min mormor, som jag tyckte mycket om.

Min mormor gifte sig på nyårsafton 1932 med min morfar och fick 5 barn med honom. (Hon hade ett sedan tidigare, och det är en historia bara det. Och morfar fick ett barn med en kvinna utanför Jämjö senare, vilket är en speciell historia bara det. Den historien är ännu inte fulländad så kanske jag kan ringa en av mina "halvkusiner" för att få reda på mer någon gång. De bor faktiskt i Karlskrona kommun, då jag fått vet vilka dem är) Min morfar ska inte varit den snällaste människan, han var förtjust i kvinns och inte särskilt glad för att arbeta. Mormor städade hos grannar, tog hand om hemmet och barnen och det ska varit mycket slitsamt. De hade det fattigt och mamma skulle kunna berätta hur mycket som helst om hur de hade haft det.

I alla fall, idag får man barnbidrag och man kan få viss ekonomisk hjälp av socialen om man har det svårt. För mormor och morfar på 40-talet kontaktade man Mödrahjälpsnämnden om man var havande och hade det svårt. Och följande bilder visar att mormor beviljades mödrahjälp samma år som min mamma föddes, det vill säga att pengarna skulle gagna min mamma och mormor.
   På baksidan står följande:

"Följande Näringsämnen äro lämpliga för kostförbättring.



A. Näringsämnen, lämpliga för dagligt bruk: Mjölk cirka 1 liter. Smör (natursmör) eller vitaminiserat margarin. Ost. Potatis (kokas helst med skalen på) eller morötter (kunna även förtäras råa) eller bådadera. Bröd i form av grovt bröd, mörkt bröd, kavring, grovt hårt bröd. Rå frukt (särskilt apelsin, tomat, citron, äpple) och råa bär (särsilkt hjortron, hallon, jordgubbar, vinbär) eller bär, som på skonsamt sätt konserverats (genom kort upphettning utan lufttillträde). Nypon, särskilt nyponrätter beredda på färska nypon eller fabrikationsmässigt framställt nyponpulver (helst med deklarerad c-vitaminhalt). 


B. Näringsämnen lämpliga till dagligt bruk, men omväxlande olika dagar: Ägg. Blodmat. Lever. Färskt kött. Fisk.


C. Näringsämnen, som böra utnyttjas åtminstone 2 à 3 gånger per vecka: Grönsaker: vintertiden: kål (åtes även rå såsom sallad, sönderskuren i strimlor eller småbitar), nässlor, persiljsa etc.;
sommartiden: spenat, sallad m. fl.

D. Näringsämnen lämpliga som tillägg till ovanstående hälsokost. Gryn, Mjöl (huvudsakl. råg och korn). Makaroner. Socker. Ärter. Fläsk. Bönor. Rödbetor. Torkad frukt (nypon, aprikoser, plommon)."
När jag växte upp bad jag alltid mormor berätta om hur det var när hon var liten och hur det var "förr" hon berättade inte om hur tufft det var, utan det är mamma som berättat och flera av de brev jag läst visar på att det inte alltid var så lätt. Dessutom är alla brev och beslut som dessa en slags berättelse på hur det var en gång i tiden och jag tycker nog allt att det finns ett slags värde i att det finns sparat. Det visar så klart inte hela bilden men en liten del i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar